петак, 9. децембар 2016.

KOLACICI SA CIMETOM

Oduvek sam volela petak.

Tacnije, petak vece. To je onaj period kada zavrsis sve obaveze preko nedelje pa uhvatis malo vremena, izmedju vikenda i ponedeljka, samo za sebe.

Da, to je vreme za uzivanje.

Kada sam bila mladja taj dan je bio omiljen za rasterecenje od knjiga, ucenja, ucitelja i nastavnika.

Danas, obzirom da sam poslom vezana za prosvetu i danas je taj dan rezervisan za bezanje od tih istih stvari.

Ovu radnu nedelju mogu nazvati jednom kreativnom i kvalitetnom nedeljom u kojoj sam upoznala bezbroj pozitivnih i divnih ljudi koji ce se, ukoliko ovo citaju, pronaci., a ukoliko ne citaju, procitace.
Mnoge planirane poslove sam zavrsila a oni nezavrseni cekaju sutrasnji dan i nove pobede i naravno nove recepte.

Danas cu pisati o kolacicima sa cimetom i djumbirom.


Potrbno je:

100g maslaca
50g secera
1 vanilin secer
kasika meda
200g brasna
pola praska za pecivo
2 kasike kakaa
2 kasicice cimeta ( po ukusu)
1 kasicica djumbira u prahu

Glazura:

100g secera u prahu
sok od pola limuna

Priprema testa:

Maslac otopite na sobnoj temperaturi i umutite mikserom zajedno sa secerom.
Ono sto je bitno jeste da maslac bude mekan.
Kada ste sjedinili ova dva sastojka dodajte jaje i kasiku meda pa nastavite da mutite.
Dodajte brasno, prasak za pecivo, cimet i djumbir.

Sve sastojke dobro sjedinite rukom. Mozda ce vam se uciniti da je suvo ali sto vise budete obradjivali testo sastojci ce se spojiti i dobicete glatku masu.
Ostavite je na pola sata u frizideru zavijeno u celofanu da se ne bi na testu stvorila korica.

                         

Kada izvadite testoiz frizidera razvucite ga. Ja sam to uradila na pek papiru koji se ne lepi.
Debljina tesa neka bude nekih 7-8mm.
Novogdisnjim modlicama vadite keksice.




Sloziti keksici peci u prethodno zagrejanoj rerni.
Dovoljno vreme pecenja je nekih desetak minuta na 180*.


Kada izvadite kolacice delovace mekano ali nemojte ih vracati u pecnicu misleci da nisu dovoljno peceni jer cim se ohlade postace krhki i tvrdji.

Kada se ohlade mozete ih ukrasiti i srediti po vasem ukusu.

Priprema glazure:

 Saracete ih tako sto cete pomesati secer u prahu sa limunom.

Prvo stavite secer a zatim dodajte malo po malo limuna.

Vodite racuna da smesa bude gusta a ne vodenasta jer ce se u suprotnom slivati i necete moci da postignete zeljeni efekat.

U slucaju da preterate sa limunom, nista strasno, dodajte onda samo u tu smesu secer u prahu ali takodje postepeno da ne bi postalo previse gusto. Umesto limuna mozete koristiti i par kapi vode.
Smesu satvite u kesu za punjenje a ukoliko je neamte napravite je sami tako sto cete je u jednom uglu probusili vrhom tankog noza.
Bitno je da otvor na kesi bude zaista mali da biste mogli uredno da filujete kolacice.

Ja sam to uradila ovako..





                                                              Uzivajte u ukusu.
                                                                     Prijatno.









Нема коментара:

Постави коментар