Neke stvari se s godinama ne menjaju, ostaju iste i postaju deo nas samih. Rastu i sazrevaju. Bas kao i mi.
U biti ostaju iste, mozda samo promene oblik a mozda ni to.
Postoje i one koje se jelte, promene, s vremenom.
Secam se kada sam sa svojih, mozda, pet ili sest godina dobila zimsku jaknu roze boje.
Secam se tog odusevljenja i danas.
Ne znam samo da li je ta snazna emocija usledila zbog same jakne kao jakne ili zbog boje koju je ona imala. Taj trenutak, to iznenadjenje, i to odusevljenje istom je tesko opisati recima.
Secam se i bezlicnog papira bez boje u koji je bila umotana, a ispod njega najlepsa nijanse roze boje koju pamtim. Bio je to cini mi se jedan i jedini trenutak mog odusevljenja tom bojom.
Mada, i sad tvrdim, ne znam da li me je odusevila boja, jakna ili mozda i jedno i drugo. Kao sto rekoh, toga se vec ne secam.
Ljubav prema ovoj boji nestala je onog trenutka kada sam jaknu prerasla. U garderoberu se nije naslo nista slicno toj nijansi i do dan danas ta boja ne budi u meni odusevljenje.
Danas sam pisala o ovome jer je poslastica koju sam spremala imala tu neku nijansu koja me je vratila u detinjstvo i asocirala na davno zaboravljen komad garderobe pa iz tog razloga i ovaj uvod o istoj.
Kada ih sledeci put budem pripremala prehrambenu boju necu dodavati vec cu ih ostaviti prirodne u njihovoj bez nijansi.
Koju boju cete vi koristiti?
Potrebno je:
2 belanca
40 g kristal secera
100 g bademovog brasna
50 g secera u prahu
prehrambena boja
Jaja ostavite par sati na sobnoj temperaturu kako biste belanca sto bolje umutili.
Kristral secer dodajte u dva navrata.
Prvi put kada se vec stvori pena od belanaca i drugi put pred kraj mucenja.
Vodite racuna da jaja ne umutiti mnogo.
Sjedinite suve sastojke.
Bademovo brasno, secer u prahu i prehrambenu boju pa ih dodajte u umucena belanca.
Kruznim pokretima spatule izmesajte sve satojke.
Pleh oblozite papirom za pecenje.
Smesu stavite u spric sa okruglim nastavkom ili u kesu koju ste probusili pri vrhu i istiskajte krugove jednake velicine.
Ostavite oko 2-3 cm izmedju krugova.
Pre nego ih stavite u rernu ostavite ih na sobnoj temperaturi da se osuse.
Znacete da su suvi onda kada se smesa ne bude lepila za prst.
Meni su stajali nekih pola sata.
Ubacite ih u zagrejanu rernu na 140* i pecite 12-15 min.
Fil:
2 zumanca
100 g cokolade
1/3 slatke pavlake
Zumanca skuvati na pari i u njih dodati cokoladu i slatku pavlaku.
Kada se macaronsi ohlade filujte ih i prilepite jedan za drugi.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар