уторак, 3. јануар 2017.

MACARONS


Neke stvari se s godinama ne menjaju, ostaju iste i postaju deo nas samih. Rastu i sazrevaju. Bas kao i mi.
U biti ostaju iste, mozda samo promene oblik a mozda ni to.

Postoje i one koje se jelte, promene, s vremenom.

Secam se kada sam sa svojih, mozda, pet ili sest godina dobila zimsku jaknu roze boje.
Secam se tog odusevljenja i danas.
Ne znam samo da li je ta snazna emocija usledila zbog same jakne kao jakne ili zbog boje koju je ona imala. Taj trenutak, to iznenadjenje, i to odusevljenje istom je tesko opisati recima.

Secam se i bezlicnog papira bez boje u koji je bila umotana, a ispod njega najlepsa nijanse roze boje koju pamtim. Bio je to cini mi se jedan i jedini trenutak mog odusevljenja tom bojom.
Mada, i sad tvrdim, ne znam da li me je odusevila boja, jakna ili mozda i jedno i drugo. Kao sto rekoh, toga se vec ne secam.

Ljubav prema ovoj boji nestala je onog trenutka kada sam jaknu prerasla. U garderoberu se nije naslo nista slicno toj nijansi i do dan danas ta boja ne budi u meni odusevljenje.

Danas sam pisala o ovome jer je poslastica koju sam spremala imala tu neku nijansu koja me je vratila u detinjstvo i asocirala na davno zaboravljen komad garderobe pa iz tog razloga i ovaj uvod o istoj.


Kada ih sledeci put budem pripremala prehrambenu boju necu dodavati vec cu ih ostaviti prirodne u njihovoj bez nijansi.

 Koju boju cete vi koristiti?


Potrebno je:

 2 belanca
40 g kristal secera
100 g bademovog brasna
50 g secera u prahu
prehrambena boja

Jaja ostavite par sati na sobnoj temperaturu kako biste belanca sto bolje umutili.

Kristral secer dodajte u dva navrata.
Prvi put kada se vec stvori pena od belanaca i drugi put pred kraj mucenja.
Vodite racuna da jaja ne umutiti mnogo.

Sjedinite suve sastojke. 
Bademovo brasno, secer u prahu i prehrambenu boju pa ih dodajte u umucena belanca.

Kruznim pokretima spatule izmesajte sve satojke.

Pleh oblozite papirom za pecenje.

Smesu stavite u spric sa okruglim nastavkom ili u kesu koju ste probusili pri vrhu i istiskajte krugove  jednake velicine. 
Ostavite oko 2-3 cm izmedju krugova.



Pre nego ih stavite u rernu ostavite ih na sobnoj temperaturi da se osuse.
Znacete da su suvi onda kada se smesa ne bude lepila za prst.
Meni su stajali nekih pola sata.

Ubacite ih u zagrejanu rernu na 140* i pecite 12-15 min.

Fil:

2 zumanca
100 g cokolade
1/3 slatke pavlake

Zumanca skuvati na pari i u njih dodati cokoladu i slatku pavlaku.

Kada se macaronsi ohlade filujte ih i prilepite jedan za drugi.







Prijatno!







Нема коментара:

Постави коментар